KULISSER / Conny Blom

David Lean’s filmatisering av Boris Pasternak’s episka kärleksberättelse ”Doktor Zhivago” från 1965 är till stora delar inspelad i general Franco’s Madrid. Under det kalla kriget hade filmteam från väst inga möjligheter att filma i Sovjetunionen, varför man antingen brukade konstruera kulisser på hemmaplan eller söka sig till platser som i valda utsnitt skulle kunna passera som ryska. Moskva var alltså inte tillgängligt för Lean och hans mannar, men den spanska fascistregimen tjänade gärna lite extra pengar genom att upplåta Madrids gator som kuliss åt filminspelningen. Det hela skulle dock inte förlöpa helt friktionsfritt. Man filmade oftast tidigt på morgonen då gatorna var naturligt folktomma, men när man 03:00 filmade en scen där en folkmassa skulle röra sig genom staden med röda fanor, skanderande marxistiska slagord fick det följder man inte hade kalkylerat med. Madrids invånare vaknade upp till de sedan inbördeskriget nertystade kommunistiska ramsorna och trodde att Franco hade störtats. Polispatruller sändes ut för att stävja de nyvunna frihetstankarna, och under de fortsatta inspelningarna höll polisen ett misstänksamt, vakande öga över teamets förehavanden.

Scen 1:

Jag har promenerat ner från Turgenevskaya mot de äldre stadsdelarna och befinner mig plötsligt på Röda torget. Jag gör entré från höger och slås av den oväntade tystnaden på en av Moskvas få bilfria ytor. Solen har nyligen gått ner och det har börjat skymma. Fasaderna badar i brandgult strålkastarsken och ter sig tvådimensionella mot den osannolikt berlinerblå himmeln. Inte ens på plats känns torget verkligt i denna stund. TV-minnena från Sovjetårens parader och vinkande, uråldriga stadschefer har högre trovärdighetsfaktor än dessa kulisser omkring mig.

Helsingfors är kanske det populäraste substitutet för Moskva och det är också här Michael Apted’s thriller ”Gorky Park” från 1983 är inspelad. Lee Marvin och William Hurt är involverade i en mordgåta i miljöer som en finländare snabbt identifierar som den egna huvudstaden, även om man till under inspelningen förbipasserandes förvåning hade krönt nationalmuseet med en röd stjärna. Den amerikanska publiken lät sig dock övertygas och filmen rönte stora framgångar. 1988 erövrade Reagan-regimen slutligen Moskva då Walter Hill som första västregissör släpptes in och tilläts filma en scen med blivande guvernören Arnold Schwarzenegger mitt på Röda torget. Actionfilmen ”Red Heat”  blev även den en publiksuccé. Några år senare fanns Sovjetunionen inte längre och Moskva hade plötsligt blivit ett lågprisalternativ för filmproduktioner av varierande kvalitet. Exempelvis är Anthony Waller’s thriller ”Mute Witness” från 1994 i sin helhet filmad i Moskva och handlar dessutom om just inspelningen av en lågbudgetrysare i samma stad